Referat/Blogg

20. sep, 2022
Från Karlskrona RPGförening deltog ett 50 tal medlemmar vid Gemenskapsträffen på Åhusgården tillsammans med ett 100 tal medlemmar från andra lokalföreningar i Skåne-Blekinges distrikt.
Lars Andersson hälsade oss välkomna och presenterade dagens två föreläsare.
Ellinor Ädelroth,läkare och professor i lungmedicin vid Umeå universitet och som under åtskilliga år arbetat på Panzisjukhuset i östra Kongo samt Lars Anderås ordf. för MAF(Mission Aviation Fellowship) i Sverige.
Elina Ädelroth berättade engagerat och inlevelsefullt om Panzisjukhuset som grundades år 1999 av chefsläkaren och mottagaren av Nobels fredspris Denis Mukweges.Hans välkända arbete för kvinnor och barn som utsatts för våldtäckt har resulterat i tusentals räddade liv varje år.Det är inte bara de fysiska skadorna som behöver läkas utan de får också på Panzissjukhuset hjälp med att bearbeta sina trauman.Hit kommer också gravida kvinnor, förtidigt födda barn och undernärda barn för att få hjälp.
Panzisjukhuser är verkligen till för de mest utsatta och kan fortsätta med denna värdefulla verksamhet
tack vare Läkar- missionen som är den störste bidragsgivaren.
Lars Anderoth berättade om MAF som är en flygorganisation vars uppgift är att flyga lätta flygplan i utvecklins- länder så att människor i avlägsna områden med bristfällig infrastruktur får hjälp med vad de behöver.
Ett MAF plan som sedan 1945 har lyft var fjärde minut visar på att behovet är stort.Denna organisation finansieras genom gåvor från trogna frivilliga givare.
Imponerande!
Ett stort tack riktades till Ellinor Ädeltoth och Lars Anderås som gjort denna dag så givande och intressant .Varmt tack också till Åhusgårdens personal som ordnat med utsökt lunch samt kaffe med dopp.Dagen avslutades med unison sång " O, hur saligt att få vandra hemåt vid vår Faders hand "
 
Text: Ulla Karlstrand.
7. sep, 2021

Dagens RPG-studiebesök gick till Huckulen som ligger några km ovanför Jämjö nära Horsaryd. Ingemar Olofsson berättade om livet i byn från 1800 talet till i början av 1900. Många av boende hade små torp, där man hade sina småjordbruk som dom fick sköta på kvällar och nätter, för fruarna jobbade ofta som mjölkerskor åt storbönderna och likaså mannen med andra sysslor. Många barn föddes i varje torp, där ofta dödstalet var högt på grund av dålig mat och andra sjukdomar som härjade bland barnskarorna. Ingemar berättade om Gertrud och August som bodde i ett litet Torp och fick 11 barn varav nio överlevde. Dom lämnade i ung ålder Huckulen och emigrerade till USA, samtliga nio. Gertrud besökte sina barn i USA efter när August hade gått bort.

Stenmurar och stenrösen, fanns gott om som visade vilket jobb dom hade för att få fram lite betes och jordbruksmarker. Vi fick också kort lektion i hur man bygger gärsgårdsstaket.

Egen Fika avnjöds vid Gertruds och Augusts torpruin i gröngräset.

Vi tackar Ingemar för spännande och fantastisk fin historievandring i Huckelen.

4. feb, 2021

RPG föreningens  korta vandring gick denna onsdag genom ett vackert snöklätt landskap i Bastasjö. Solens strålar fick trädens grenar att lysa som kristaller.

Efter en fin social gemenskap under kaffestunden avslutades samlingen med några tankar av Ivar Karlstrand.
Vi ser fram emot att få mötas på nytt igen nästa onsdag.
 
Ulla Karlstrand
28. jan, 2021

Vandrarna på  RPG:s korta vandring denna onsdag fick verkligen uppleva en fin vinterdag då marken var täckt med snö och solen lyste fram genom de snötäckta grenarna.

Sören Hedmark stod färdig och serverade grillad korv då vi avslutat den två och en halv km. långa slingan genom Bastasjös fina naturområde. Denna härliga stund av gemenskap avslutades 
med att Ivar Karlstrand delade med oss några väl valda tankar. 
Nästa onsdag samlas vi på nytt i Bastasjö om vädrert tillåter. 
Kolla på RPG: hemsida  rpg-karlskrona.se
Välkomna !
Ulla Karlstrand
16. dec, 2020

Vi fick en verkligt fin avslutning på höstterminens sista korta vandring. Solen strålade från klarblå himmel och det kändes som om våren gjorde sjg påmind. 

Den av Lars Boman härligt grillade korven smakade efter vandringen förträffligt där vid sjön i Bastasjö med sin fantastiska utsikt. 

Efter en avslutande andakt önskade vi varandra en fin Julhelg och ett Gott Nytt År. 

Den 13 januari kl. 10-00 samlas vi åter i Bastasjö till ny vandring med god social gemenskap. 

Välkomna ! Tag då med eget fika. 

Ulla Karlstrand.