Gästboken

HÄR FÅR DU SOM BESÖKER GÄSTBOKEN SKRIVA NÅGOT ELLER SKICKA EN HÄLSNING.

Webbsida 21. okt, 2021

Ulla Karlstrand

Vid RPG föreningens träff I Korskyrkan i onsdags samlades ett 60 tal personer för att lyssna till naturfotograf Reine Jonsson från Nässjö.


Han växte upp på landsbygden och naturen har allt sedan dess varit ett naturligt inslag i hans liv


Hans naturintresse har sedan utvecklats till att bli en kallelse att tjäna Gud och som naturfotograf visa på Guds storhet.

Ju mer kunskap han fått om denna naturvärld i smått och stort desto större har hans Gud blivit.

Naturens olika livsmiljö och dess liv ha varit en naturlig plats för Guds tilltal till honom.

Reine Jonssons fantastiska naturbilder med kristna inslag manar till eftertanke och lugn.

Eftermiddagens samling avslutades med glad och god gemenskap runt kaffeborden med härligt doftande kaffe och hembakade utsökta bakverk.

Tack för en upplevelserik eftermiddagsstund.

Webbsida 13. okt, 2021

Ulla Karlstrand

Vid RPG s Gemenskapsträff i Mariedalskyrkan tog ett 60 tal gäster plats vid de festligt dukade borden I festsalen för att njuta av en god köttfärsoppa med hembakat bröd.


Därefter samling i kyrksalen där RPG sångarna sjöng ett par härliga sånger under Berith Ahlmans ledning.


Sedan fick vi lyssna till vår nye kyrkoherde i stadsförsamling Gabriel

Norrgård .Han berättade om sin barndom i Etiopien ,flytten till Sverige och sin något slingrande väg fram till prästyrket.


Han delade också med sig av sin tro och inre glädje och hade en vision att I detta vackra Karlskrona får sprida glädje ,hopp och en förvissning om att Gud ger oss den kraft vi behöver för varje dag. Han sjöng också för och med oss till gitarrackompanjemang
fina och kända psalmer från psalmboken.Efter detta smakade kaffe med äpplepaj extra gott.

Alla uttryckte en stor glädje över att ha fått lyssna till kyrkoherde Gabriel Norrgård med sin inspirerande och djupa förkunnelse.

Webbsida 7. okt, 2021

Ulla Karlstrand

Vid RPG föreningens kulturträff i Mariedalskyrkan torsdagen den 7 okt. kom ett 30 tal för att lyssna på Ingemar Lönnbom som kåserade över temat "Blekinges matkultur ."

Vi fick göra en kulinarisk resa genom Blekinge och bekanta oss med rätter som är typiska i detta landskap som vi befinner oss i.


Kroppkakor nämndes som nr.1 då det gäller Blekingska delikatesser.

Traditionen att göra kroppkakor-gråkroppkakor- på rivna potatis kommer uppifrån Oskarshamn och Kalmar,fortsätter längs kusten och går till en gräns strax före Ronneby.


Redan på 1700 talet betraktades kroppkakan som en typisk blekingsk rätt som gjordes på kornmjöl och vete och beskrevs 1775 som en mycket välsmakande rätt. Från 1800 talet ersattes kornmjölet av potatis.


Det konstaterades också att maten i Blekinge har nära släktingar på andra sidan Östersjön..


Vi hade haft en trevlig och givande eftermiddag var det allmänna omdömet vid kaffebordet.

Tack Ingemar Lönnbom för allt intressant du delade med oss

Webbsida 22. sep, 2021

Ulla Karlstrand

Karlskrona RPGförening var denna onsdag samlad till månadens träff i Pingstkyrkan.


Den glada stämningen över att åter få träffas ungefär som vanligt var inte att ta miste på.


Då RPGkören framfört ett par fina sånger fick vi lyssna till Eva Egeskans som berättade och visade bilder på kyrkor som berört henne vid hennes resor genom Sverige.


Det var vackra, unika och detaljrika byggnader med olika utseende och med skiftande byggmaterial.


En fantastisk upplevelse att på detta sätt få följa med henne på denna kyrkvandring.

Tack Eva Egeskans för det du delade med oss.

Samlingen avslutades runt kaffeborden med gott hembakat.

Webbsida 16. sep, 2021

Ulla Karlstrand

Drygt ett 30 tal RPGare från Karlskrona RPGförening åkte buss till Åhus för att vara med på den alltid så givande Åhusdagen.


Vi välkomnades med gott kaffe och härliga rågbullar.

Därefter fick vi lyssna till förmiddagens gästföreläsare Torgny Viebäck som talade över ämnet "Mission I Ryssland "

där han sedan 2010 varit ledare för ett projektarbete.

Den evangeliska kyrkan I Ryssland bedriver över 1000 behandlingshem för drogmissbrukare som många blir hjälpta och startar egna företag.


Torgny Viebäck delade med sig av sitt arbete där och berättade att svenska kristna företagare blir coacher och missionarbetare på gamla dar.


Efter en utsökt måltid var det tid för att lyssna till eftermiddagens gästföreläsare författaren och psykologen Patricia Tudor Sandahl som talade om ålderdomens glädje och kval.


Hon har gett ut ett flertal böcker bl.a

"Att åldras är ett arbete "och " Mer levande med åren "

I dessa böcker talar hon om modet att åldras och bli sams med det motsägelsefulla som ryms inom oss.


Efter en kopp kaffe med hembakat gick färden hemåt.

Ett stort tack riktades till Distriktsstyrelsen och Åhusgårdens föreståndare med personal som ordnat denna trevliga dag för oss

Webbsida 13. sep, 2021

Ulla Karlstrand

Idag var det tid för att igen efter ett långt uppehåll åter få samlas till Stickcafe i Mariedalskyrkan.

Ett 15 tal RPGdamer tog plats runt kaffebordet och samtalen var många medan stickorna gick varma.


Atmosfären var glad och livlig och visade på att alla hade sett fram emot att få mötas igen


Varmt tack riktades till Eva och Maj som ordnat med ett gott hembakat fika som vi fick njuta av.

Webbsida 9. sep, 2021

Ulla Karlstrand

Vid RPG föreningens studiebesök på Björketorps gård kom drygt 40 RPGare för att vara med på en intressant vandring bland gårdens djurbesättning som bestod av kor, hästar och myskankor.


Per Brunsberg hälsade oss välkomna med öppen famn och berättade om gårdens ursprung och utveckling.


Björketorps gård är en ekologisk mjölkgård där alla djur tas väl omhand från födsel I ett eget "BB" till ett fritt liv där de själva väljer om de vill vara ute eller inne beroende på årstid.


Vad som var mycket fascinerande var att de själva väljer då de tycker att det är tid för mjölkning och mat och gick då själva till en av de två mjölkrobotarna där det serverades pellets medan de mjölkades.


Bland personalen fanns elever från lantbruksskolor samt elever med skolproblem och olika diagnoser som genom arbete med händerna fick utlopp för sin energi.


Per var helt övertygad om lantbrukets läkande kraft.

Per Brunsberg är en person med stora visioner.

På gården tillverkas i dag ekologisk mjölk, ostar, ostkaka och egentillverkad glass med äkta ingredienser utan tillsatser.

Efter vandringen skyndade Per Brunsberg till matsalens kök för att med stor skicklighet och kunnande tillagade pizzor som vi fick njuta av.


Som avslutning på måltiden serverades vi till kaffet glass I stora rånstrutar.

Ett stort TACK riktades till Per Brunsberg för en mycket intressant rundvandring och för den goda avslutningen I matsalen


9. sep, 2021

Pär Tyrberg

ÖSTRA HÄSTHOLMENÖ-studiegruppens utflykt måndagen den 6 september 2021Vi var åtta nesofiler (”ö-nördar”) som efter långt coronauppehåll inledde höstens återupptagna studier med ett besök ute på Östra Hästholmen, som är sammanvuxen med Ytterön, dit linfärjan går.


Första stoppet var i Hästholma by, där Inez, som är född på ön, välkomnade oss i missionshuset från 1912 och berättade om livet på ön.Därefter gick färden vidare ut till Bröderna Mårtenssons båtbyggeri. Anders Mårtensson, son till en av båtbyggarna öppnade upp och visade den orörda verkstaden med gamla maskiner, mallar, jaktkanoter och snipor.
Efter fika i det härliga höstvädret åkte vi ut till Killeberget med utsikt mot Gåsefjärden, där den ryska u-båten gick på grund, och mot Utklippan och öppet hav.

Webbsida 1. sep, 2021

Ulla Karlstrand

Det är onsdag förmiddag, en solig och vindstilla sensommardag.

Ett 10 tal RPG are vandrar på en av vandringslederna I Bastasjös frilufts område. Målet är fikaplatsen med utsikt över den gnistrande sjön med sina vita näckrosor. Det medhavda fikat smakade ljuvligt I denna underbara natur och i god gemenskap med varandra.


Nästa onsdag samlas vi på nytt här i .

Bastasjö .Välkomna med då.

Webbsida 1. sep, 2021

Sören Hedmark

Test

31. aug, 2021

Eva Johansson

Måndag 30 aug.

En fantastiskt härlig vandringsdag. Vi började med att vandra runt Togölen i Eringsboda på en nyskapad väldigt vacker led, skapad av ideella krafter i byn.

Vi besökte också en fin nyanlagd park med bla. en namngiven sten från varje skogsby i omgivningen o inuti stencirklarna planterade växter från skogsbygderna, en pergola, en damm med näckrosor o guldfiskar, flera olika växtplanteringar, några "älgar" från Räntemåla
m.m.

Sedan gick färden vidare till Klackamåla där vi bjöds på fika med hembakade godsaker av Ulla o Ivar i deras sommarparadis.

Efteråt en härlig skogsvandring, när vi kom tillbaka blev det korvgrillning i trädgården innan vi så småningom tog farväl o körde tillbaka till K-na.

Webbsida 25. aug, 2021

Ulla Karlstrand

Vid onsdagens Sommarcafe kom ett 30 tal gäster som denna gång på grund av regn fick samlas I Mariedalskyrkans festsal runt de festligt dukade kaffeborden med gott hembakat.


Dagens gäst var Kerstin Börjesdotter från Hasslö som kåserade över ämnet

"Att möta det okända "

Hon inledde sitt anförande med en strof från Psalmen "Blott I det öppna har du en möjlighet, låser du om dig kvävs och förtvinar du "

Hon delade med oss episoder från sitt liv som missionär då hon många gånger stod inför det okända och främmande I olika kulturer.


Som avslutning uppmanade hon oss alla att lära känna oss själva och våga vara oss själva inför det okända och främmande.


Kerstin var en god föreläsare och förmedlade många tänkvärda ord.Detta var sommarens sista Sommarcafe.

Nu startar vi upp höstens program med dess många olika aktiviteter

VÄLKOMNA

Webbsida 18. aug, 2021

Ulla Karlstrand

Onsdagens Sommarcafe I RPG: s regi gästades av ett drygt 30 tal gäster som fick lyssna till Niklas Madestam, pastor och föreståndare för Pingstkyrkan i Karlskrona. Han delade med sig några glimtar från sitt liv samt förmedlade några tankar om sin vision
för kyrkans arbete i Karlskrona.

Nästa Sommarcafe onsdagen den 25 augusti gästas av Kerstin Börjesdotter,Hasslö, som kåserar över temat " Att möta det okända"

VÄLKOMNA!

Webbsida 12. aug, 2021

Ulla Karlstrand

Till onsdagens Sommarcafe I Mariedalskyrkan kom ett 40 tal RPGare för att njuta av kaffe med gott hembakat medan de fick lyssna till dagens gäster som mycket fint och samstämmiga framförde programmet

" Sommarlyrik med musik "

Karin Hartler läste egna dikter och Magnus Trönnberg sjöng många fina och välkända sånger för och med oss

En fantastiskt fin eftermiddagsstund som vi minns länge.Nästa onsdag samlas vi på nytt till Sommarcafe. Gäst denna gång är pingdtpastorn Niklas Madestam som berättar om sitt liv och om sin vision för Karlskrona


VÄLKOMNA!

Webbsida 21. jul, 2021

Ulla Karlstrand

Vid onsdagens Sommarcafe i IMariedalskyrkans trädgård samlades en stor skara RPGare för att I denna sköna sommartid ute I det fria njuta av kaffe med hembakat.


Gäster denna onsdag var Britten Mårtensson och Lars Svensson som på ett ledigt och humoristisk sätt delade med sig minnen från sin far Nils och mamma Ullas tid i Karlskrona där de bedrev hälso och ostaffären "Bertholds ostaffär" vid fisktorget.

Ett stort antal av åhörarna hade tidigare besökt denna affär och fått smaka på de många olika ostsorterna.Nästa onsdag samlas vi åter och då får vi lyssna till många spännande reseminnen

VÄLKOMNA!

Webbsida 16. jul, 2021

Ulla Karlstrand

Under trädens skugga med härligt svalkande vindar samlades ett 40 tal gäster till RPGs Sommarcafe I Mariedalskyrkans trädgård .

Tony Svensson sjöng sånger från sin rikt varierande repetoar till dradspelsmusik.

Vid ett par tillfällen tillsammans med Göran Petterson med att munspel.

En härlig eftermiddag ute I det fria.

Nästa onsdag får vi lyssna till Bitten Mårtensson och Lats Svensson som berättar minnen från Bertholds ostaffär vid Fisktorget.

VÄLKOMNA!

10. jul, 2021

Ulla Karlstrand

Vid onsdagens Sommarcafé i Mariedalskyrkan samlades det ett 30 tal RPG are i en glad och stämningsfull gemenskap runt kaffeborden.

Kjell Ogenblad spelde på sitt dragspel vid dagens allsångsstund.

Nästa onsdag den 14 juli ses vi igen till ett nytt Sommarcafé och får då under kaffestunden lyssna till sång och musik av Tony Svensson

VÄLKOMNA !

Webbsida 1. jul, 2021

Ulla Karlstrand

Med glädje och tacksamhet I hjärtat över att åter få träffas samlades ett 50 tal RPGare från Karlskrona RPGförening till sommarens första Sommarcafe I Mariedalskyrkan


Samtalen var högljudda och glada vid festborden med kaffe och tårta.

Barbro och Gullvi bjöd på en fin och givande sång och musikstund som avslutades med "O store Gud "ackompanjerad av Barbro med spel på såg

Vi såg alla fram emot nästa onsdags Sommarcafe

Webbsida 9. jun, 2021

Ulla Karlstrand

Studiecirkeln "Krtstendomens återkomst "av Martin Lönnebo gjorde denna sköna försommardag en utflykt till Ulla och Ivar Karlstrands sommarställe I Klackamåla där vi efter ett långt uppehåll åter fick träffas I en efterlängtad och god gemenskap fylld med
återseendets glädje

25. maj, 2020

sören Hedmark

RPG-s långa vandring gick på natursköna Tromtö. 14 st bröt Corona isoleringen för att få komma ut och andas skön frisk naturluft.

Webbsida 9. sep, 2019

Ivar Karlstrand

Fågelmara

Karlskrona RPG förening gjorde en utflykt till Fågelmara Missionskyrka. Där fick vi lyssna till Birger Ganneby och Martin Gustavsson som berättade om kyrkans tillkomst och dess verksamhet genom tiderna och om Fågelmaras förr och nu. De delade också med sig
av sina egna privata personliga tankar och livserfarenheter och sammantaget blev det en mycket intressant eftermiddag. Gemenskapen fortsatte sedan runt kaffebordet där vi fick njuta av hembakade frallor. En verkligt fin utflykt denna härliga septemberdag.

Webbsida 28. aug, 2019

Ulla Karlstrand

Karlskrona RPG förening startade upp höstens aktivitetsprogram med en långvandring på vandringsled i Rödeby Friluftsområde. Sören Hedmark, RPG:s ledare för dessa strövtåg, tog oss med på en vandring i denna fina natur medan solen värmde gott. Den välgörande
fikapausen blev i en skuggig glänta där vi njöt av innehållet i den medhavda matsäcken.

Nu ser vi fram emot nya naturupplevelser om en månad.

Webbsida 1. aug, 2019

Ulla Karlstrand

Till Karlskrona RPG förenings sjätte och sista sommarcafé för denna säsong kom ett drygt 40-tal gäster för att njuta av kaffe med gott hembakat bröd i en härlig miljö utanför Mariedalskyrkan. Solen lyste behagligt fram mellan molnen och vindarna var varma
och sköna. RPG:s egen körledare Monica Thörnberg ledde allsången och Ingvar Olblad sjöng ett par sommarsånger. Göran Pettersson fick oss att känna rytmen i kroppen då han spelade på sitt munspel. RPG föreningens sommarcafé, som var en ny aktivitet i RPGs stora
utbud, blev en fullträff. Många uttryckte sin önskan om att få komma samman till fler fina träffar med god gemenskap nästa sommar.Till sist fick vi så önska varandra en fortsatt fin sommar.

Webbsida 25. jul, 2019

Ulla Karlstrand

RPR föreningen i Karlskrona anordnade i onsdags sitt femte sommarcafé i trädgården utanför Mariedalskyrkan. Många gäster hade hörsammat inbjudan och fick i den ljumma sommar-vinden sitta ner och njuta av kaffe med hembakat. Bengt Bergman bjöd på musik
till dragspel och Göran Pettersson framförde ett par låtar på munspel.

En del tog tillfället att röra på sig och svar på lite kluriga frågor i tipsrundan utförd av Pär Tyrberg. En gemytlig samling med god och glad gemenskap.

17. jul, 2019

Sören Hedmark

Karlskrona RPG förening hade idag sin fjärde sommarkafé bakom Mariedalskyrkan. Som åter samlade 30 tal kaffesugna och glada besökare trots solens frånvaro. Ingvar Olblad sjöng och Walla Karlsson berättade om Litauen och om hennes verksamhet där.

Webbsida 13. jul, 2019

Ulla Karlstrand

Karlskrona RPG förening har anordnat sitt tredje sommarcafé förlagt till Mariedalskyrkans trädgård. Molnen skingrade sig, några solstrålar lyste fram och en ljummen vind svepte ljuvligt fram.I denna härliga miljö fick vi samlas runt kaffeborden med gott
hembakat.

Gemenskapen var på topp och man hade svårt att bryta upp då det var tid för det.

Denna gång fick vi lyssna till Gudrun och Lennart Karlsson ,Hasslö, som sjöng ett antal sommarsånger och Ingrid Andersson , Holmsjö, som delade med sig några tänkvärda tankar.

Webbsida 4. jul, 2019

Ivar Karlstrand

Karlskrona RPG förening har haft sitt andra sommarcafé i trädgården utanför Mariedalskyrkan. Vindarna var ljumma och solen lyste fram mellan molnen.

Ett trettiotal gäster hade slagit sig ner kring borden och i god gemenskap njöt vi av kaffet och det hembakade brödet. Prat och skratt varvades med sång och poesi.


Vi ses igen nästa onsdag till fortsatt gemenskap var tackhälsningen då det var tid att bryta upp för denna gång.